"Som unghästar på grönbete"

Jag i förmiddags var jag med o släppte två gallopörer o en travare på bete vid Torupps slott. Tre glada, spralliga o nyfikna 1åringa ston som aldrig har träffats förut, så söta! Där var rednan några i hagarna runt om, o det kommer komma tre kompisar till, som ska gå i samma hage. I ena hagen bredvid går fölstona o dom äldre unghästarna, o i den andra hagen går hingstarna. Vilken rolig sommar det kommer bli för lilla Stella, som vi hoppas ska bli en toppentravare i framtiden.
O på tal om travare, är det bara jag som tycker att det är FEL att träna så unga hästar? Stella är redan påbörjat inkörd, ledd med vagn o tömkörd, o får lov att starta i tävlingar om ett år! Hon är bara 1 år, o bara ett föl i mina ögon! Finns det någon som vet varför man börjar så tidigt? Det kan inte vara bra, dom är ju inte alls färdigvuxna, vakren i huvudet eller kroppen o har inte lärt sig hur det är att vara föl innan dom plötsligt ska vara färdiga, vältränade, utbildade vuxna hästar, som ska tävla o springa in en massa pengar åt gubbar som sitter i soffan, kollar på tv o kallar sig ägare. Vad är det för liv för en ett/två-årig häst? En ridhäst blir ju inte inriden förän den är tre, o det är ju inte så många tävlingshästar man möter på tävlingsplatser som är tre eller mindre. Men på travtävlingar? Då är dom som bäst i den åldern, o startar redan när dom är två!

Det var inte så lätt att fånga dom nysläppta små hästana på bild, men här kommer lite bilder på dom o några på hästarna i de andra hagarna.


Förra bilden jag har på Stella...


...o ett år senare är hon såhär stor (längst till höger, travaren med travsteget)













Red Tara oxå idag. Blev en runda i skogen o hon fick springa av sig lite, o det verkade hon gilla. Fort ska det gå, enligt henne i alla fall. Hon han varit lite kinkig när man ska få henne att gå fint, varit stel o antingen överpigg eller superseg när man ska ställa henne eller få henne att gå ordentligt. Så då blev det två uteritter denna veckan istället, så får vi se hur det går nästa gån, för då blir det dressyr på banan tror jag.
Nu får hästarna dessutom vänja sig vid ordentligt gräs innan dom släpps på bete dom oxå, så de turas om att gå i hagen med mest gräs, o maskrosor...

                                                                                                          

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0